Słów kilka o czekoladzie
Warto się zastanowić dlaczego czekolada jest produktem, który wciąż pobudza wyobraźnie milionów osób na świecie. Aby to zrozumieć
musimy przenieść się do Belize w południowo - wschodzniej części Półwyspu Jukatan.
Właśnie tam, cofając się jakieś 2500 lat wstecz rozdarte ziarno kakaowca Majowie mieszali z pikantna papryką chili i miodem dzikich pszczół albo kukurydzą.
Hmmm można by rzec cóż za połączenie dziwnych elementów ze sobą ?
Otóż ten lekko gorzkawy i aromatyczny napój był niezbędnym elementem uroczystości państwowych, wznoszono nim toasty podczas uroczystości weselnych.
Językoznawcy odkryli korzenie słowa cacao w języku Olmeków - jest to pierwsze z plemion które założył cywilizację na terenie dzisiejszego Meksyku.
Jest to dowodem na to że drzewa kakaowe uprawiano już ok X wieku p.n.e.
W taki więc sposób można zadac sobie pytanie: skąd i w jaki sposób kakao trafiło do Europy?
Jest bardzo dużo teorii na ten temat , gdyz jedni przypisują te zasługi Hiszpanowi Hernanowi Cortezowi, który z odziałem 500 żołnierzy podbił i opanował
Panstwa Azteków, leżacego w Meksyku. Pierwszym natomiast europejczykiem który docenił , spróbował ziarna kakaowca był nikt inny jak Krzysztof Kolumb.
*******
Do dnia dzisiejszego czekolada jest napojem pokrzepiającym , wzmacniającym , dającym energię do działania.
Chroni przed wieloma chorobami, stymuluje układ odpornościowy i wzmacnia go , poprawia nastrój , a nawet UWAGA - chroni przed próchnicą.
Czekolada – w zależności od tego, czy w jej skład wchodzi mleko, czy też nie – zawiera od 55 do 62% cukru,
ok. 30% tłuszczu i od 2 do 9% białka, jest też bogata w witaminy B1, B2, PP, E i D3, a także w jod, potas, żelazo, cynk.
To właśnie dzięki zawartości tłuszczu, mleka w proszku i cukru wiele osób traktuje czekoladę jako stałe źródło energii.
W zależności od zawartości cukru, czekolady dzielą się na: słodkie i półsłodkie (ponad 50% cukru); deserowe (40-50% cukru);
gorzkie (do 40% cukru).
Kakaowiec to wiecznie zielone drzewo.Osiąga wysokość od 10-15 metrów.Owoce kakaowca kształtem przypominają ogórek.Ma około 20-30 cm długości.
W każdym owocu kakaowca znajduje się 30-40 ziarenek o wielkości 2-3 cm. To z nich właśnie wytwarza się kakao, masło kakaowe i czekoladę.
Już w połowie XVII wieku powstały pierwsze batony ze zmielonego i sproszkowanego ziarna.Robiono tez czekoladowe pastylki oraz lody.
Słynne praliny wymyślił w 1679 roku francuski kucharz Pressis Praslin.
Czekolada z fr. le chocolat jest produktem bardzo cenionym, oryginalnym i wspaniałym na każdą okazję.
Od tego momentu w Belgii i Francji rozpoczął się wyścig nad
udoskonaleniem nadzień będących podstawa pralin. Najbardziej znane i uwielbiane to:
- GANACHE - delikatne nadzienie na bazie mieszanki czekolady oraz doprowadzonej do wrzenia śmietany czy likieru
- TRUFLE - mieszanka czekolady, cukru oraz masła z odrobiną likieru
- PRALINE - mieszanka jednakowej ilości suszonych orzechów i cukru z czekoladą
- GIANDUJA- kremowa, lekka pasta na bazie zmielonych orzechów laskowych , cukru oraz roztopionej lekkie czekolady.
********
W jaki sposób degustować czekoladę?
Każdy ze zmysłów ma ku temu możliwości:
WZROK
powinien ukazać nam czekoladę gładką, z lekkim połyskiem
DOTYK
powinien wyczuć aksamitną strukturę czekolady. Prawdziwa czekolada rozpływa się dopiero w ustach a nie w dloni.
SŁUCH
powinien usłyszeć lekki trzask łamiącej sie czekolady
ZAPACH
powinien kojarzyć się z kakao, jest lekki i aksamitny
SMAK
czekolada powinna rozpływać się lekko w ustach, sprawiać przyjemność, każde dotknięcie podniebienia powinno wywołać głębszy smak czekolady.
A po jej skonsumowaniu należy delektować się jej posmakiem jaki pozostanie w ustach.
Zachęcam do obejrzenia zdjęć z własnej kolekcji z Muzeum Czekolady w Paryżu,
Le Musée Gourmand du Chocolat - Choco-Story
28 bd de Bonne Nouvelle
75010 Paris